Zásada jedenkrát a dosť pre poslancov platiť nebude

26.03.2013 Bratislava

Bratislava 26. marca (TASR) - Neaktívni poslanci sa zásady jedenkrát a dosť obávať nemusia. Plénum Národnej rady SR dnes neposunulo do druhého čítania návrh novely zákona o voľbách z dielne Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý chcel opätovne kandidujúcich poslancov pred ďalšími voľbami umiestňovať na koniec straníckych kandidačných listín v abecednom poradí. Nových uchádzačov o poslanecké kreslá mali mať možnosť strany radiť aj dopredu. Iniciatíva dostala len 14 kladných hlasov.

"Za tie tri roky v politike som mal v NR SR veľakrát pocit, ako by som bol v Jurskom parku. Kopa dinosaurov, ktorí tam 20 rokov sedia, nič za 20 rokov pre ľudí neurobili a 20 rokov majú mandát, veľmi dobre platené miesto a prežívajú s cieľom, aby sa dožili skorého odchodu do dôchodku, za dobrú plácu za žiadnu prácu chcú naďalej vykonávať mandát poslanca," vyhlásil Matovič.

V období, v ktorom je na Slovensku takmer pol milióna nezamestnaných, nie je podľa neho dobré, aby sa ľudia "zašívali" v parlamente. Svojím návrhom tak chcel primäť poslancov k väčšej aktivite, aby mali šancu na prekrúžkovanie sa z nezvoliteľných miest, resp. dosiahnuť, aby v parlamente sedeli len aktívni poslanci.

Umiestnenie poslancov na posledné miesta na kandidátkach by podľa lídra OĽaNO umožnilo ľuďom posúdiť, či sú s prácou daného poslanca za posledné volebné obdobie spokojní. "Keď sú spokojní, prekrúžkujú ho, a keď nie, ide z kola von. Je to veľmi jednoduchá zbraň proti neaktívnym poslancom, dinosaurom v politike," vysvetlil Matovič. V politike by tak podľa neho dostali väčšiu šancu nové tváre. On sám už sľúbil, že všetci poslanci z hnutia OĽaNO budú v ďalších voľbách kandidovať z konca kandidátky.
 

Vyberte región